Patina på møbler er et mere charmerende ord for slid eller medtag, som er kommet naturligt og på baggrund af mange års brug af møblet. Patinaen kan komme på mange forskellige måder og kan både gøre noget godt for møblet, ligesom det kan være en ting man gerne vil undgå. Ordet patina har fået en opstand gennem de seneste 20 år, hvor folk er begyndt at spendere flere penge på deres bolig og deres indretning, hvilket har ledt til en perlerække af danske indretningsprogrammer, artikler og boligblade som har taget det til sig som en hel stilart. Man taler om hvor smuk en patina et møbel kan have og hvordan møblet har ældet sig rigtig flot, hvilket ofte indirekte hentyder til, at der er blevet passet godt på møbler, men uden at det er blevet overdrevent rengjort.
Hvilke typer af patina findes der?
Der findes mange forskellige typer patina, når man taler om møbler, stole, borde, sofaer og reoler. Den mest naturlige type vil være der på baggrund af snavs, som har sat sig på møblet gennem mange år, trængt ned i træet eller stoffer og sat nogle permanente spor. De fleste materialer er nemlig levende ting, som vil kunne absorbere fra det miljø og de omgivelser, som de befinder sig i. Du kender det garanteret selv fra et spildt glas rødvin eller en tabt tallerken med spaghetti kødsovs, her vil du med stor sandsynligvis skabe noget permanent patina, som der er svær at komme af med igen. Denne type hedder uønsket patina og det vil sjældent være den type, som du hører om, når et møbel bliver værdisat eller sat til salg. Den patina man snakker om der, vil være den positive patina som stammer fra fedt, som den har suget fra vores hænder gennem mange år. Måske vil det være sæberester fra en regelmæssig rengøring eller sidst kan det være små hakker og slag, som det har fået fra et naturligt brug af møblet.
Hvad betyder patina for prisen på et møbel?
Hvis vi et kort øjeblik ser bort fra den negative patina, som vi før hentydede til via det tabte glas rødvin eller sovsepletterne, ja så vil patina ofte hæve prisen på et møbel. Det er lidt komisk at tænke på, at slid, pletter, små hak og andre ting som gør møblet mere beskidt og mindre originalt faktisk hæver prisen. Årsagen kan man spore til, at vi allesammen ønsker det originale og det som skiller sig lidt ud fra mængden. Finder du nogle flotte stole eller borde, som har en fantastisk patina, så vil der være meget mindre sandsynlighed for, at andre har de samme møbler og med den samme patina. Det gør det hele mere originalt og du kan herved føle dig lidt mere speciel med dit valg. Køber du derimod et nyt møbel, ja så vil mange andre kunne gøre det samme og have præcis de samme møbler og med det samme udseende, som du har. Der ligger ikke så meget mere i det end det.
Derudover er patina super svært at genskabe, hvilket gør møblerne endnu mere sarte end hvis de var nye. Her vil man ofte gå til en professionel, som har tillært sig teknikker til at istandsætte gamle møbler med patina.
Kan patina være falskt?
I nærmest alle kategorier som kan påvirke prisen til at stige, der vil folk blive motiveret til at forsøge at snyde. Det gælder også møbler med patina, som er blevet en rigtig stor industri og især i kina hvor man er kendt for at forfalske alt som er penge værd. Nu prøver man at genskabe mønstre som ligner at møblet er gammelt og ellers at tilføre det alt fra lak til olie og andre kemikalier, for at give det et syn af gammelhed. Det er sjældent at de skriver hvorvidt det er kunstigt tilført eller kommet helt naturligt, men her må du bruge din sunde fornuft. Et nyt produceret møbel som ser lidt gammelt ud, er det formentlig ikke og du skal derfor ikke stole på at det har særlig mange år på bagen.